Дерусифікація української металургії: залишився останній крок

Конфіскація російської частки у комбінаті "Запоріжсталь", другому за величиною сталевому виробнику України, наближає до завершення очищення національної металургії від присутності токсичного капіталу з країни-агресора.

Відповідний указ про санкції щодо 41 громадянина, які становлять інтереси російських співвласників комбінату, президент Володимир Зеленський підписав у середині травня.

"Запоріжсталь": Раша, гудбай

Таємнича "група російських інвесторів" з'явилася на "Запоріжсталі" в 2010 р., коли група Midland Едуарда Шифріна та Алекса Шнайдера продала їм свою частку у близько 50% акцій.

Тоді повідомлялося, що інтереси цих "інвесторів" представляють державний «Внешэкономбанк» РФ (ВЭБ) та російська інвесткомпанія "Трійка Діалог". Тобто. ВЭБ цю угоду профінансував.

Тоді ж, у 2010 р., "група російських інвесторів" купила частку в 50%+2 акції у металургійній корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) у її тодішнього співвласника українського екс-віце-прем'єра Віталія Гайдука.

Їх також представляв ВЭБ, тому є всі підстави вважати, що за обома угодами стоять одні й ті самі особи. Але хто?

Справа в тому, що всі великі російські металургійні компанії (які могли б потягнути таке придбання) є публічними: "Сєвєрсталь", "Металоінвест", НЛМК, ММК, "Євраз", "Мечел".

Це означає, що вони щорічно проходять незалежний міжнародний фінансовий аудит, оскільки їхні акції торгуються найбільшими біржами світу.

Тобто, якби одна з цих компаній купила ІСД та "Запоріжсталь" - вони не стали б це приховувати і ховатися за вивіску ВЭБу. Та й не змогли б приховати цей факт від закордонних аудиторів.

Російські ділові ЗМІ з посиланням на джерела писали, що купівлю контрольного пакета в ІСД (який включав меткомбінат і коксохімзавод в Алчевськ), Дніпровський меткомбінат (зараз – "Каметсталь", м. Кам'янське, Дніпропетровська обл.), меткомбінати Dunaferr в Угорщині курирував особисто путін.

"Для нас вони (українські металургійні підприємства – авт.) стають не чужими", – заявив він під час прямої телефонної лінії з росіянами 16 грудня 2010 р.

У той час путін обіймав посаду прем'єр-міністра і очолював спостережну раду ВЭБу. Пізніше в ЗМІ неодноразово повідомлялося, що путін при спілкуванні з угорським прем'єром Віктором Орбаном (як на особистих зустрічах, так і по телефону) порушував питання роботи Dunaferr, який останніми роками багато простоював.

Таким чином, є всі підстави вважати, що за тодішньою експансією державного капіталу з Росії в українську металургію стояли не просто російські громадяни з товстими гаманцями, а особисто російський диктатор.

Зрозуміло, акції "Запоріжсталі" формально належать не йому, а зареєстрованим в офшорах фірмах, які належать іншим офшорним фірмам і т.д.

Ланцюжок виходить дуже довгий і в кінці його в ролі формальних власником знаходяться деякі абсолютно "ліві" люди. Які іноді змінюють один одного як "вивіска".

Наприклад, у липні 2022 р. у Global Steel Investments Lt d, одному з акціонерів "Запоріжсталі", значний контроль отримала якась громадянка Кіпру Марія Куцу, яка офіційно нібито живе в Гонконгу.

Тому санкції РНБО, оформлені президентським указом В.Зеленського, запроваджено щодо 41 іноземного громадянина, за допомогою яких путін та його оточення контролювали приблизно половину запорізького меткомбінату.

За словами глави держави, таким чином запущено процедуру конфіскації російської частки, яка надалі працюватиме для України.

Хоча, в принципі, комбінат і раніше працював не для Росії. Друга частина його акцій належить групі "Метінвест" Ріната Ахметова. Цю частку він викупив у Midland у 2012 р. І з того часу "Запоріжсталлю" керують ахметівські менеджери.

Якогось впливу прийняття рішень, включаючи розподіл прибутку, російські акціонери не мали. Особливо після початку війни на Донбасі у 2014 р., у ході якої "Метінвест" втратив кілька заводів та шахт, захоплених російськими окупантами.

Ймовірно, тепер Ахметов викупить у держави вилучену у росіян частку акцій "Запоріжсталі". Голова Фонду держмайна Рустем Умеров у травневому інтерв'ю для західних ЗМІ заявив про плани розпочати продаж конфіскованого майна Росії вже в ц.р.

"Дніпроспецсталь": останній плацдарм

Раніше присутність російського капіталу в українській металургії (на той час ключовій галузі української економіки) була не те що зашкалюючою, але дуже вагомою.

Із загального обсягу продажу українських метзаводів у докризовому (для металургії) 2011 р. на частку підприємств із російською присутністю припало 34,5%.

Крім вищезгаданих угод:

- "Сєвєрсталь" у 2006 р. купила об'єднання "Дніпрометиз" (м.Дніпро), найбільшого виробника метизних виробів в Україні;

- "Євраз" у 2007 р. купив Дніпровський метзавод, Дніпровський, Кам'янський та Баглійський коксохімзаводи, а також гірничо-збагачувальний комбінат "Суха балка" (все - Дніпропетровська обл.);

"Естар" у 2008 р. купив Донецький електрометзавод;

- "Атоменергомаш" (входить до держконцерну "Росатом") у 2010 р. купив "Енергомашспецсталь" (м.Краматорськ).

Зворотній процес відбувся у 2012 р., коли "Євраз" продав Кам'янський КХЗ "Метінвесту". Початок війни на Донбасі та російська окупація Криму прискорили "дерусифікацію".

Все той же "Євраз" до 2017 р. завершив продаж українських активів: Дніпровський метзавод разом із місцевим коксохімзаводом та ГЗК "Суха балка" купив харківський олігарх Олександр Ярославський, Баглійський КХЗ придбав "Метінвест".

Також "Метінвест" у 2017 р. отримав від українських співвласників ІСД контроль над Дніпровським меткомбінатом в обмін на списання багатомільярдних боргів (у гривневому еквіваленті) перед групою Р.Ахметова. Офіційно майно комбінату було куплено "Метінвестом" на торгах у 2021 р.

Тоді ж, у 2017 р., "Сєвєрсталь" повернула "Дніпрометиз" колишньому власнику Сергію Тігіпку за $500 тис. – у 100 разів дешевше, ніж раніше сама заплатила йому.

"Енергомашспецсталь" була націоналізована вже у 2022 р., після повномасштабного рашистського вторгнення в Україну (після чого путінська воєнщина ракетними ударами фактично знищила завод).

Що ж до Донецького електрометзаводу та Алчевського меткомбінату – вони опинилися на окупованій території. І сьогодні питання про їхню власність з розгляду знято.

Таким чином, зараз російський капітал залишився лише у запорізькому електрометзаводі "Дніпроспецсталь" (ДСС). Він представлений неформальною бізнес-групою VSE , що включає депутата Держдуми Росії Олександра Бабакова, президента московського футбольного клубу ЦСКА Євгена Гінера та "авторитетного" бізнесмена Михайла Воєводіна, відомого також як "Міша Лужанецький".

Крім металургії, група ще з 2000-х представлена в Україні в низці сфер, у т.ч. в енергетиці, агросекторі та готельному/гральному бізнесі.

У листопаді 2022 р. на підставі санкцій Ради національної безпеки та оборони суд заарештував частки представників VSE у 5 обласних енергорозподільчих компаніях. Пізніше до них додалися п‘ятизіркові готелі у Києві та Одесі.

І зараз "Дніпроспецсталь" – на черзі. Приблизно половина статутного фонду підприємства належить фірмам, пов'язаним із дніпровським олігархом Ігорем Коломойським, друга частина у росіян.

Як і у випадку із "Запоріжсталлю", жодного впливу на роботу заводу та прийняття рішень російські акціонери давно не мають (раніше дотримувався паритет), усім заправляють менеджери І.Коломойського. Але сама присутність поки що залишається.

За словами директора департаменту мінімізації корупційних ризиків Національного агентства запобігання корупції Агії Загребельської, націоналізація активів VSE – один із найскладніших кейсів, з яким працює Україна.

"Через ймовірні зв'язки з російським злочинним середовищем вони не вдавалися до класичних моделей структурування своїх активів. Усі активи, які сьогодні перебувають у полі уваги України, мають непросту систему власності, довести саме юридично факт існування так званої групи та зв'язок з її трьома фактичними власниками буде непросто" , - пояснювала вона у коментарі ЗМІ наприкінці 2022 р.

О.Загребельська також наголосила на необхідності міжнародного співробітництва у цьому питанні з владою Латвії та низки інших країн, у яких зареєстровані фірми – номінальні власники активів VSE, в т.ч. "Дніпроспецсталі".

Зрозуміло, це уповільнює виведення російського капіталу з останнього металургійного підприємства на території України. При цьому представник НАЗК попередила про неприпустимість поспіху в цьому питанні.

"Інакше замість конфіскації ці особи отримають рішення суду, яке легітимізуватиме їхню непричетність до цих активів. І не тому, що так є насправді, а тому, що Україна не змогла це довести", - наголошувала О.Загребельська.

Тим не менш, певна робота саме з "Дніпроспецсталью" ведеться і вже принесла перші результати.

Наприкінці березня п.р. суд заарештував 6,8% акцій ДСС, якими (як було встановлено під час розслідування) через 3 офшорні фірми володіла дружина екс-депутата Верховної Ради та російського колаборанта Віктора Медведчука.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті